Mirs Agora onderwijs

No mans valley - Into the blue - luister terwijl je leest... deze band kent maar liefst twee Agoracoaches!!

Hoe fijn is er dat er 'onderwijs' is dat geen 'onderwijzen' betekent, maar uitgaat van het leren langs de weg van intrinsieke motivatie, het willen leren, het willen ontdekken - het verkrijgen van wijsheid door kennis en ervaring die je verkrijgt door achter je nieuwsgierigheid aan te gaan - het weglaten van groepen naar leeftijd en niveaus - het niet opgejaagd worden door cijfers en toetsen - geholpen door coaches, vakexperts, ouders en eigenlijk... de hele wereld? Welkom in de wereld van Agora-onderwijs!

Ik heb zo'n zes jaren geblogd over Agora onderwijs, startend als Agora ouder van twee agorakinderen bij Wings Roermond en gebruik makend van mijn passie voor organisatieadvisering. In de laatste jaren heb ik ook landelijk het een en ander bijgedragen. Je vindt het allemaal in onderstaande blogs, artikelen, E-magazines en interviews. De blogs zijn chronologisch geordend (van nieuw naar oud).

Ben je geïnteresseerd in mijn kijk op organisatie inrichting van Agora onderwijs? Er zijn een drietal uitgebreide artikelen op basis van organisatieliteratuur en een drietal blogs. Klik dan op onderstaande links voor het onderwerp dat je interesseert:

Contact?

Heb je vragen, neem dan contact met mij op via: info@mirswereld.nl.

Blogs en artikelen

Toe nou nieuwe onderwijsministers!

Ik had een erg goed gevoel toen Robbert Dijkgraaf de nieuwe minister voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werd en Dennis Wiersma minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Niet dat dat gevoel verdwenen is, maar ik had erg hoge verwachtingen en de wens dat zij vooral met vernieuwingen aan zouden komen. Het liefst zo schokkend mogelijk! Gewoon een dikke grote kei in het water gooien en dan de rimpels zijn werk laten doen.

Lees meer »

Agora als lichtbaken voor onze samenleving

Zo’n zes jaren en 32 blogs, artikelen en interviews verder lijkt het me zinnig de balans op te maken waar ik nu sta als het gaat om Agora-onderwijs. Wat waren mijn vragen en drijfveren? Wat was mijn focus? En is mijn visie en kijk op Agora-onderwijs veranderd gedurende de jaren?

Lees meer »

Elk (Agora)kind is hoogbegaafd!

De verkramptheid die ik vaak ervaar bij (ouders van) hoogbegaafde kinderen maakt onmacht voelbaar. Eindelijk is de 'diagnose' er en toch helpt het vaak niet. Scholen breken hun hoofd erover hoe met deze 'complexe mensjes' om te gaan. De labels zijn beklemmend, niet bevrijdend. De nadruk ligt vaak op de 'afwijking' van het systeem in plaats van op de potentie die aanwezig is in je authentieke zijn! Al die mooie initiatieven en onderzoeken ten spijt, zolang je binnen het systeem rondjes blijft draaien zijn het varianten op hetzelfde kunstje. De basis binnen Agora-onderwijs dat elke leerling uniek is en ongelijk wordt behandeld biedt elk kind ruimte tot ontwikkeling, hoogbegaafd of niet! Hartstikke inclusief!

Lees meer »

Agora voor ouders

"Mag ik me ook inschrijven?" vroeg ik aan Sjef Drummen op onze eerste community-avond. "Ja, dat zou je wel willen, maar helaas, daar ben je te oud voor!" was zijn antwoord. Toch heeft het Agora-onderwijs van mijn kinderen een effect op ons als ouders. We passen niet meer in het reguliere onderwijssysteem en hebben geleerd onze eigen vragen anders te benaderen of zelfs niet meer te stellen. Als Agora-ouder word je je bewust van je eigen conditioneringen als je de moeite neemt naar jezelf te reflecteren met de spiegel die je kinderen je voorhouden. Sterker nog, eigenlijk ben ik stiekem toch wel een beetje Agoriaans ontwikkeld de afgelopen jaren, zonder inschrijving... 

Lees meer »

Podcast Agora Amsterdam - Xplore

Op donderdag 10 maart mag ik digitaal aanschuiven bij de speciale avond van Xplore Amsterdam voor ouders als ervaringsdeskundige Agora-moeder. De avond is georganiseerd door NOVA (Netwerk Ouders Verzorgers) en wordt ondersteund door de Ouderraad. Het gesprek werd geleid door Saskia van NOVA en begeleid door Sanne (NOVA) en Hugo (Ouderraad) in de chat. Het gesprek is opgenomen en als podcast te beluisteren. Het duurt zo'n 80 minuten en is in vier delen geknipt. Ben je nieuwsgierig? Luister de podcast! Wil je weten welke vragen aan de orde zijn gekomen, zie helemaal onderaan de vragenlijst.

Lees meer »

Eens een Agora-kind, altijd een Agora-kind?

Een groot vraagteken na Agora was het vervolgonderwijs... Mijn dochter zit nu een aantal maanden op een HBO-opleiding die niet Agoriaans is en dat is boeiend, zowel voor haar als voor mij! Wat tref je aan als je Agora verlaat en naar niet Agoriaans vervolgonderwijs gaat? Valt je kind dan 'terug' en voelt het zich doodongelukkig in opnieuw regulier onderwijs? Vraag je jezelf als ouder dan af; waarom heb ik haar dit in vredesnaam aangedaan? Of... gebeurt er iets anders? 

Lees meer »

Agora E-magazine nummer 3: mijn ervaring als ouder en blogger in de gouden driehoek

Voor het eerst was er een driedaagse onderdompeling in het lerend Agoriaans netwerk georganiseerd bij Agora Roermond, waarvoor 30 (nieuwe) coaches van Agora werden uitgenodigd met als doel gelijkgestemdheid, geruststelling en vertrouwen, maar ook inzicht verkrijgen in jezelf en je persoonlijke uitdagingen om Agoriaans meester te worden. Ouders speelden als ervaringsdeskundigen een actieve rol in een van de dagdelen. Ik ben er aanwezig geweest om mijn ervaringen te delen met coaches en hun vragen te beantwoorden. Fijn om om deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan al die coaches die zich met hun hart beschikbaar stellen voor het Agoraonderwijs!

Lees meer »

De cirkel is rond!

Ik startte vijf jaren geleden als bloggende ouder bij Agora Roermond. Ik heb in vrijheid mogen schrijven op de website van Agora over al mijn vragen, twijfels, onzekerheden, onderzoek, maar vooral met veel passie voor Agora-onderwijs. Elke blog komt recht uit mijn hart, schrijven lukt alleen als er vuur is om te delen, om te creëren. Ik heb mijn ervaringen gedeeld met coaches en ouders van Agora Roermond en Agorascholen in het land en hoe fijn is het om daarmee anderen te inspireren! Ik zie al deze footprints als druppels die het wateroppervlak doen rimpelen, soms met een grote plons. Mijn dochter is geslaagd! En met haar slagen is voor mij de cirkel rond, ik stop als bloggende ouder op de website van Agora.  In de jaren dat ik Agora volgde heb ik niet alleen ontdekt dat ik wil schrijven, maar ook hoe het werkt om vanuit je hart te schrijven. Daarmee voel ik me eigenlijk ook wel een beetje 'geslaagd' bij Agora, maar dan zonder papiertje. 

Lees meer »