Wat je aandacht geeft groeit

Bewustzijnsontwikkeling - Corona - Universele wetten: manifesteren

Een mooi inzicht vanuit de psychologie vind ik de selffulfilling prophecy, de zelfvervullende voorspelling. Als je verwacht dat iets gaat gebeuren, dan gedraag je je daar zo naar dat het ook waarheid wordt.

Tijdens mijn organisatie-advieswerk leerde ik het belang van meeveren om weerstand te kunnen ombuigen. Het principe van geen gelijk-ongelijk opzoeken leidt er vaak toe dat er geen tegenstellingen worden opgeroepen maar er naar gezamenlijke belangen kan worden gezocht. Het gevecht blijft dan uit.

Vanuit de varkenscyclus leer je hoe je eigenlijk tegengesteld aan het logische, natuurlijke gedrag van de massa pieken en dalen kunt voorkomen in je bedrijf en in de landelijke economie.

Het perspectief en de wijze waarop je communiceert speelt een grote rol in wat je uiteindelijk realiseert. Het is immer zo dat waar je aandacht, je energie naartoe gaat, dat hetgeen wordt wat je manifesteert. 

Als je kijkt naar hoe de regering en de media woorden geven aan onze landelijke vraagstukken dan gaat het bijna altijd over angst, paniek en tekorten. De media doen er hard aan mee. Er wordt zelden gedacht aan dat wat er wel (goed) is en aan de flexibiliteit en creativiteit die wij mensen bezitten. Aan de overvloed die er is. Je hoort woorden als recessie, ontwikkelingsachterstanden bij onze kinderen, tekorten aan personeel, mogelijke faillissementen, racisme en in het kader van corona risico's om ziek te worden, dood te gaan en een mogelijke tweede golf met lockdown. Dat is wat ons vanuit de buitenwereld voedt. 

In economische termen weten we dat als je maar lang genoeg roept dat er een recessie gaat komen en de koopkracht achteruit gaat en mensen potten hun geld op. Ze sparen en besteden minder met als gevolg dat onze economie krimpt. Dat is natuurlijk gedrag; als je schaarste verwacht, dan ga je een voorraad aanleggen om er in mindere tijden tegen te kunnen. In gezondheidstermen zorgt angst voor corona voor verkramping en een lagere weerstand. Des te gevoeliger word je om echt ziek te worden. Wat als we eens stoppen op een dergelijke manier te proberen ons heden naar beneden te halen en onze toekomst te voorspellen? De parabool van onze statistieken even laten voor wat ie is en de relativiteit van cijfers inzien. De ceteris paribus regel. De beperktheid van het wetenschappelijke model dat alleen maar kan uitgaan van een vastomlijnd kader dat onveranderd moet blijven en al het andere uitsluit. Met andere woorden: het model is slechts een beperkte weergave van de werkelijkheid en dan die werkelijkheid die je ziet of wil zien. 

Als we dan naar de realiteit kijken: Hoe creatief en flexibel zijn wij mensen niet, vooral als het gaat om 'overleven'? Hoeveel ondernemers hebben de afgelopen tijd laten zien creatief te kunnen zijn tijdens corona? Zoals je bijvoorbeeld in de horeca kunt afhalen of op terrassen aangepast kunt eten? Hoe je kunt afhalen na bestelling in de winkel? Hoe groot groeit het gebruik van internet om zowel zakelijk als persoonlijk te kunnen samenkomen digitaal? En besluiten mensen buiten de drukke stad te gaan wonen omdat ze nu thuiswerken en ontdekken welke mogelijkheden dat biedt? We ontdekken hoe groot onze inner circle is en op welke vrienden je echt kunnen bouwen. Hoe ons gezin is samengesteld en waar de verbinding ligt. Hoe belangrijk onze vrijheid is en op welke manier waar daarvan genieten. Hoeveel overvloed er is als we onze aandacht verplicht anders moeten richten.

De rode draad is dat we leven in een rijk land dat het goed voor elkaar heeft en zijn reserves kan inzetten om onvoorziene omstandigheden op te vangen. Er zijn (financiële) voorzieningen om op terug te vallen, onze vrijheid uit zich in veel verschillende vormen waaronder het recht om te demonstreren en de vrijheid van meningsuiting. Dat wat je aandacht geeft groeit, dat waar je energie naartoe gaat, dat manifesteer je. Die verantwoordelijkheid ligt ook bij een overheid in de wijze waarop en wat zij communiceert, net zoals bij onze media. Voorspellingen doen die gebaseerd zijn op tekorten en negativiteit voeden enkel de angst, niet de kansen. Een ander perspectief...

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.