De kracht van vrijheid!

Gepubliceerd op 5 november 2021 om 11:52

 

Mijn ervaring is dat vrijheid een zeer beladen woord is geworden door de wereld waarin we nu leven. Waar de een vindt dat zijn vrijheid wordt beperkt door de coronamaatregelen en een toegangsbewijs zegt de ander dat ongevaccineerden zijn vrijheid inperken.

Wat is vrijheid eigenlijk? Wat zijn beperkende maatregelen?Als je die vragen aan mensen stelt krijg je net zoveel antwoorden als het aantal mensen dat je gevraagd hebt.

Het is toch eigenlijk vreemd dat we de betekenis van woorden verzamelen in onze Dikke van Dale en ze toch nog zo verschillend gevoeld en beleefd kunnen worden. Mijn eigen kijk daarop is, dat een woord niks anders is dan een naam voor een energetische lading, een boodschap. En welke energetische lading een woord heeft, dan ligt aan de geschiedenis van het gebruikte woord en je eigen belevingswereld waarin je het hebt leren kennen en ervaren.

 

Het woord beperking heeft een lading gekregen gedurende de tijd dat het bestaat die alleen al energetisch iets met je doet, ook al ben je je daar niet van bewust. Denk aan het ‘onschuldige’ bloemenperkje, dat afgegrensd is en waar ook voor nog een bordje staat dat je er niet op mag lopen. In de letters die het woord vormen is een energie opgeslagen die je doet denken aan iets wat verboden is, wat niet mag.

 

Vrijheid is een woord dat uitdijt, naar buiten toe gaat. Het is zonder de ervaring van grenzen aanwezig zijn. We verbinden het aan het ontsnappen aan het juk van de bezetter. We ervaren het als het weer weekend wordt en de dagelijkse deadlines even niet gelden. De zwaarte ervan wordt met andere woorden bepaald door je eigen waarde die het voor je heeft, hoe belangrijk je het woord ervaart, in welke context je het hebt meegemaakt.

 

Voor mij is beperking – als ik het woord ‘binnen’ laat – het dichtgaan van liftdeuren terwijl ik net naar buiten wil. Ik ben al binnen en ik wil naar buiten. Iets dat niet kan. Het veroorzaakt een gevoel van onmacht. Des te fanatieker je mij wil beperken, des te vastberadener zal ik een weg vinden om naar buiten te kunnen glippen. Des te meer ik mij daar op focus, des te meer onmacht zal ik ervaren. En daar schiet ik niks mee op.

 

Bij het woord vrijheid ervaar ik een uitdijing naar buiten toe, een lichtblauwe lucht met voorbij trekkende wolken. Er zit letterlijk lucht in, ruimte om te ademen en beweging. Flexibiliteit en een onmetelijk palet aan mogelijkheden. Vrijheid is energierijk, licht en vrolijk en vooral ook ontembaar. Als je het niet gewend bent, dan kan het ook grenzeloos aanvoelen.

 

Als een ander mij beperkt, dan is mijn eerste reactie om onmacht te ervaren om dat te kunnen veranderen. De ander bepaalt voor mij en maakt me daardoor afhankelijk. Ik ga vechten of me aanpassen en dat is weinig liefdevol voor mezelf. Het allerergste is dat je jezelf ontkracht. Je verkrampt en kan geen vrijheid meer ervaren.

 

Naar binnen toe gaan maakt je bewust van wat je eigenlijk nodig hebt, wat belangrijk is en wie. Met die wetenschap sta je krachtig, ook al gebeurt er van alles om je heen. In je kracht kun je namelijk je eigen creativiteit, je eigen schepping gebruiken om vrijheid te blijven ervaren.

 

Met 6 november voor de deur zou eenieder van ons zich moeten afvragen hoe hard je moet gaan verzetten voor wat er ‘voor je deur’ gebeurt. Wat je ook doet, laat je deur niet ‘intrappen’ om je van binnen te vertellen wat je moet doen. In hoeverre durf je letterlijk en figuurlijk de deur open te doen en naar buiten te gaan? Of voel je je prettiger binnen? Eigenlijk maakt het weinig uit; Als je je prettig voelt om de regels te volgen, je laten vaccineren, je coronatoegangsbewijs (elke dag) te halen en daarmee je leven te ervaren in vrijheid, dan is dat oké. Heb je er lak aan en wil je nog niet eens in de lift stappen, dan blijf je gewoon binnen. Het allerbelangrijkste is dat je niet handelt vanuit angst of onveiligheid, dat is net zo goed een beperkende maatregel voor jezelf en het ervaren van vrijheid als de regels die je van buitenaf worden opgelegd.

 


«   »