Kleine Mir

'Wie ben ik?' Toen ik die vraag kreeg antwoordde ik zonder na te denken: "Alice in Wonderland!" Ik had niet zo'n mooi blauw jurkje met een wit schortje als Alice, maar mijn moeder was handig met de naaimachine en ik had een fantastische garderobe met jurkjes en mooie gekleurde linten voor in mijn haren. Mijn verbeeldingskracht doet niet onder voor die van Lewis Carroll... Ik vond er mijn magie als kind!

Gelukkig is die verbeeldingskracht nog in de volwassen Mir aanwezig en inspireert het tot schrijven. Om weer meer Alice te zijn hoef ik maar terug te gaan naar die kindertijd. Ik kan ook mijn fantasie inzetten om mijn eigen verhalen te maken over 'Mir in Wonderland'. Hieronder vind je ze: Sommige verhalen zijn autobiografisch, sommige komen voort uit mijn fantasie en sommige zijn een mix van beide... 

Hoe doet Sinterklaas dat?

Mir vond het wel een beetje raar hoe Sinterklaas door een schoorsteen moest komen met paard en al. Ook nog met een zak vol met cadeautjes en een piet erbij... Ze vroeg zich af, wat mensen dan moesten doen zonder schoorsteen? Of met een kachel? Maar goed, het was tot nu toe nog steeds gelukt, want de schoen werd gevuld. Zo ging het thuis, zou het ook zo bij de buren gaan? Toen ze een nachtje bij de buren moest slapen kon ze het uitzoeken. Zou hij wel weten, dat ze daar die nacht sliep en kon hij ook daar naar binnen? Ze besloot Sinterklaas op heterdaad te betrappen!

Lees meer »

Zondagmorgen

Zondagmorgen betekende voor Mir samen met haar ouders een gang naar de zondagse mis. Haar ouders waren room-katholiek opgegroeid en de kerkgang op zondagmorgen zat als vanzelfsprekend in het weekritme. Zondag was een dag voor mooie kleren en je beste schoenen. Ze had een keur aan jurkjes, sokjes met gaatjes erin en een gekruld randje en schoentjes met een bandje om je voet. 

Lees meer »

Wat heb je nou getekend?

De kleuterschool lag aan het grote plein naast de lagere school en had een aparte ingang. Daarvoor moest je eerst een paar trappetjes af om in het schooltje te komen. De school was klein maar knus en had zo'n 26 kinderen in de klas bij juf Paula. Het dorp was klein en iedereen kende iedereen. Als er een nieuw kind op school kwam, dan was dat een bijzondere dag. Iedereen wilde kennismaken met de nieuweling. 

Lees meer »

Zandbakvriendjes

De lagere school had meerdere kleutergroepen. De lokalen lagen om een groot schoolplein heen met in het midden nog een ouderwetse zandbak. Een zandbak met een betonnen rand waar je overheen kon klauteren met fijn zand in het midden. De zandbak was groot, je kon er met veel kindjes in om je eigen kasteel te bouwen. Een grote favoriet tijdens het speelkwartier. Maar niet voor alle kinderen...

Lees meer »