De noodzaak voor 17 miljoen Nederlanders

Gepubliceerd op 13 december 2020 om 09:59

Het bijzondere aan deze blog is dat ik hem schreef kort voordat bekend werd dat Mark Rutte voor de tweede keer een toespraak zou houden vanuit het Torentje. Het dagblad Trouw wilde de blog publiceren op maandag, maar het was te kort op de toespraak zelf. Een kwestie van voorgevoelens?

MIJN TEKST VOOR HET TORENTJE - Minister-president Mark Rutte -  (je mag m lenen)

Hoewel de persconferentie van afgelopen week nog ruimte bood aan ons Nederlanders de leiding terug te nemen voor het terugdringen van de besmettingen lijkt de boodschap niet door te dringen. We gaan waarschijnlijk weer verder op slot. Hoe lang houden we dat dan nog vol met z'n allen? Is er niet meer vrijheid als we gewoon de basisregels volgen? Dan heb ik het niet over het sluiten van sectoren, maar gewoon wat verstandiger met je sociale contacten omgaan, 1,5 meter houden, thuis blijven bij klachten en vooral nu ook de drukte vermijden. Het zijn normale gedragsregels bij het voorkomen van het oplopen van een virus*.

Afgelopen week deed bondskanselier Merkel een emotioneel verzoek aan de Duitsers om toch vooral de maatregelen na te leven. Bij ons in Nederland wordt er hard gezocht naar de redenen achter de stijging. Misschien is de noodzaak wel onvoldoende helder en ervaren te weinig mensen de impact van zowel corona als de maatregelen. Wat als de Minister-President in de persconferentie daar eens geheel op insteekt?

Een voorzet voor onze minister-president voor zijn boodschap aan 17 miljoen Nederlanders!

 

“Goedenavond! Een week eerder dan verwacht sta ik weer voor u. Afgelopen weekend waren er opnieuw te volle binnensteden met winkelende mensen. Er was een grote drukte te zien op het vliegveld afgelopen vrijdag. Het aantal besmettingen steeg afgelopen week elke dag en de ziekenhuisopnames nemen weer toe. Het lijkt wel alsof u de persconferentie van afgelopen dinsdag niet heeft gehoord? Het lukt ons blijkbaar niet om drukte te vermijden en Duitsland gaat komende week in een strenge lockdown. Wat verwacht u nou eigenlijk van ons als kabinet? Dat we met maatregelen dwingen tot gewenst gedrag? We vragen ons als kabinet af of de ernst van de situatie voor iedereen helder genoeg is.

 

Zijn we met elkaar de angst van de eerste golf te boven? Gaan we individualistisch voor een eigen toepassing van de maatregelen en scoren we nu als resultaat collectief falen? Na Zweden en Noorwegen staan wij in Europa op plek drie als het gaat om zorgen voor elkaar. Wij kennen een lage machtsafstand en we beslissen op basis van consensus. We zijn als volk ondernemend, creatief en flexibel. Dat zou een enorm sterke basis moeten zijn om met gezond verstand met de basisregels om te kunnen gaan.

 

Wat is voor u een noodzaak om uw gedrag succesvol te veranderen? Is het angst? Wilt u meer beelden van IC-opnames, overwerkte zorgmedewerkers en talkshows die alleen nog over corona gaan? Wilt u zelf het risico lopen reguliere zorg niet te krijgen die u nodig heeft? Of is geld voor u een noodzaak? Wilt u weten wat de steunpakketten u gaan kosten nu en de komende jaren? Is strenge handhaving van de bewegingsvrijheid een middel om u te overtuigen u aan de basisregels te houden?

 

Ook als u niet ziek bent, als uw baan niet verloren gaat, als u geen zaak hebt die niet open mag, als u geen financiële zorgen heeft en ook als het aan het thuisfront allemaal goed verloopt… ook dan raakt Corona u! Nu door de dingen die u uzelf moet ontzeggen vanwege het steeds verder op slot zetten van de samenleving. Morgen en overmorgen en de komende jaren raakt het u in uw ervaren welvaart, gezondheid en welzijn.

 

Elk gevuld ziekenhuisbed met een coronapatiënt neemt de plek in van een ‘gewone’ patiënt. Voor elke sector die wij tijdelijk sluiten is er een roep om compensatie die betaald moet worden. Elke maatschappelijke organisatie en elke culturele instelling die wordt gesloten ontneemt ons de mogelijkheid ons te ontwikkelen, te ontspannen en ons te verrijken. Dat betekent afname van uw gezondheid, een toename van spanning en stress in de samenleving, afname van uw levensgeluk, uw welzijn en een forse hypotheek op de toekomst die u mag meebetalen.

 

Beïnvloeding van de verspreiding van het virus ligt bij u! De bal daarvoor kunnen wij niet alleen spelen vanuit Den Haag. Als u voor uzelf de noodzaak voor verandering van uw gedrag zelf kunt zien, voelen, ervaren en inbeelden, dan kan het toch niet zo moeilijk zijn u aan de basisregels te houden? Afstand houden, thuis blijven bij klachten en drukte vermijden? Al die discussies die wij voeren en waarin wij alles wikken en wegen omdat wij de maatschappij niet op slot willen zetten, die discussies zijn dan niet nodig. Ik vraag u nog eens goed te overdenken hoe corona u raakt en op welke manier en hoe hard u nodig bent om bij te dragen aan afname van de besmettingen en daarnaar te handelen. Ik reken op u!”

 

* Zie de blog: Rekening met elkaar houden is normaal!

Reactie plaatsen

Reacties

T.Meedendorp
4 jaar geleden

Top !