Schrijf maar nieuwe verkiezingen uit!

Gepubliceerd op 4 juli 2024 om 14:32

Met een positieve instelling keek ik gisteren en vanochtend naar het debat over de regeringsverklaring. Benieuwd naar een nieuwe wind en de presentatie van het nieuwe kabinet. Wat een circusvertoning in het hart van onze democratie.

Ze blijven maar polariseren, weten geen constructieve insteek te vinden en spelen weer op de persoon. Zucht... wat is er nou eigenlijk geleerd afgelopen jaren? Ik weet eigenlijk niet of ik wel nog vertegenwoordigd wil worden als het zo moet. 

 

Het is onmogelijk om zonder kromme tenen en ergernis aan een stuk door het debat te volgen. Wat een vernederende en denigrerende vertoning! De gestelde vragen en de toonzetting, de antwoorden en de onderlinge verhouding. Het persoonlijk de maat nemen.

Als in het eerste debat vindt Geert Wilder als een wolf die zijn schaapskleren heeft uitgetrokken het nodig zijn eigen naar voren geschoven premier te fileren en daarmee te pronken op X. Is dat hoe de heer Wilder zijn eigen verantwoordelijkheid weer gaat ontwijken? Door lekker vanuit de Kamer terug te vallen in zijn oude gedrag en alles maar af te kraken? Gebrek aan controle over zijn verslaving op X? Teveel moeten inhouden de afgelopen maanden? Diep triest.

Dan de oppositie: een stel kleuters dat zijn knikkers op het schoolplein heeft verspeeld met de verkiezingsuitslag en zich daar nog steeds niet overheen kan zetten. De aanzet is hier luid en duidelijk voor gegeven door de slechtste verliezer van de grootste oppositiepartij al op de avond van de verkiezingsuitslag met zijn opruiende toespraak. Hoe kun je zo diep zinken en dan alleen maar blijven polariseren? Het allerergste is: beseffen de oppositiepartijen zelf dat hun houding en gedrag meer polarisatie oproepen, dan dat ze de coalitiepartijen? Ze zetten daarmee ook alle keizers te kijk, die genoeg hebben van het geruzie onderling. Er is weinig constructiefs aan te ontdekken voor Nederland.

En dan de inhoud van het debat! Waar is ‘hard op de inhoud en zacht op de persoon’ gebleven? Het is een en al ego in de kamer dat over elkaar heen buitelt en elkaar overschreeuwt. Hoe lelijk is het om een van de Kamerleden met een hoofddoekje zo te kijk te zetten om je punt maar te kunnen maken als oppositiepartij? Waar is je besef van normen en waarden als je de premier vraagt daar iets richting de persoon over te zeggen? En waarom geeft deze premier daar dan ook nog antwoord op in plaats van er duidelijk afstand van te nemen en erboven te gaan staan. Het juiste antwoord zou zijn dat hij zich niet leent om partijen te laten scoren over zijn rug. Waar is het fatsoen?

Wat een Tweede Kamer verdient die zich zo gedraagt als een stel kleine kinderen dat zijn zin niet krijgt en blijft drammen, is een premier die als een onderwijzer zijn kinderen in de hoek zet. Vraagt om een schorsing totdat men in staat is inhoudelijke vragen te stellen die ergens over gaan. Weigeren antwoorden te geven en aan de fractievoorzitter van de eenmanspartij antwoorden, dat hij geen voorbeeld neemt aan zijn gedrag. Dat een Kamervoorzitter vanwege de toonzetting van het debat schorst, microfoons uitzet als er op de man gespeeld wordt. Dat wij als burgers weigeren ernaar te kijken en vragen om een uitzendverbod vanwege het verprutsen van overheidsgeld en kijktijd.

 

Er zitten ook kansen in iets nieuws doen. De vraag is of je het aandurft om onzeker te zijn, om tijd te nemen en om je eigen normen en waarden ondertussen te bewaken. Inspringen als het nodig is, niet afmaken voordat het een kans heeft gekregen. Waarom zien we dit dan niet? Als dit debat een voorproefje is van nieuw openbaar bestuur, van het eigenaarschap van de kamer… schrijf dan maar alvast nieuwe verkiezingen uit. Stel daarin als voorwaarden, dat alleen partijen mee mogen doen die ook daadwerkelijk een achterban hebben, een jarenlang bestaansrecht dat stabiliteit in de partij garandeert en doe in hemelsnaam aan screening op ego, communicatieve vaardigheden en fatsoen. Misschien moeten we als burgers maar gaan weigeren te betalen voor de salarissen van onze volksvertegenwoordigers als we door dit gedrag ons nog zo weinig vertegenwoordigd voelen. Politiek Den Haag mag zich diep schamen en hopen dat geen internationale zender dit oppikt. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.