De ademhaling van muziek

Gepubliceerd op 5 mei 2022 om 20:47

John Dunbars theme (Dances with Wolves)

 

Bij het John Dunbar Theme kun je gemakkelijk de box-ademhaling doen waarbij je inademt, pauzeert, uitademt en weer pauzeert bij elke nieuwe maat. Zo volg je de muziek en hoef je zelf niet te tellen

Ik kreeg langs de weg van LinkedIn een publicatie aangereikt over de samenhang met adem, muziek en hartritme, de invloed van muziek op ons lichaam.

Om het even heel specifiek en feitelijk te benoemen: de invloed van 'frasering' (muzikaal ademen) op onze 'parasympathische activiteiten' oftewel het rempedaal van ons autonoom zenuwstelsel. In het artikel wordt het belang van muziekeducatie en muziekbeoefening beschreven voor het creëren van gevoelens van veiligheid doordat het parasympathische systeem activeert. Wil je het precies weten, klik dan op de link onderaan deze tekst. 

Waar ik zo enorm blij van werd is dat een keer heel helder wordt uitgelegd dat het mogelijk is om je autonome zenuwstelsel daadwerkelijk om een 'eenvoudige' manier te beïnvloeden, namelijk met muziek! Het heet namelijk niet voor niks 'autonoom', hoe stuur je dat aan? Als je sympatische systeem -het gaspedaal- vooral actief is, dan sta je continu 'aan'. Als je parasympathische systeem -het rempedaal- actief is, dan sta je 'uit'. Het is gezond om 'aan' en 'uit' af te wisselen. Om 'uit' te kunnen gaan is veiligheid een belangrijke factor. Veiligheid in jezelf vooral. Het gaat om het vinden van de juiste 'frequentie' in jezelf en muziek kan je daarbij helpen. Voor mij heeft alles te maken met energie en frequentie, of het nou om muziek, kleuren, geuren, tonen of woorden gaat. 

Woorden zijn vaak slechts een fractie van onze ervaren werkelijkheid, veel is moeilijk in woorden uit te drukken. Zolang we niet voelen kan de energetische boodschap van een woord ook niet doordringen, doordat ons brein er meestal bij betrokken is en ons lichaam buitenspel staat. Terwijl het net de 'energetische boodschap' van de woorden is die moeten resoneren om onze intuïtie te kunnen horen en onze veiligheid te kunnen voelen. Dat wat er in ons lichaam leeft, daar zijn we niet meer gewend om naar te luisteren en daarmee missen we essentiële natuurlijke instrumenten om ons zelf van veiligheid en comfort te voorzien.

Fijne frequenties in kleuren en tonen zijn vergelijkbaar en hebben hun eigen specifieke werking op onze ervaren rust en onrust. Zo kan ik kleuren ervaren als ik tonen hoor, niet geheel verfijnd, maar het is er. Ik zit meestal graag bij het stemmen van onze vleugel als de pianostemmer komt. Zo kan ik de noten 'spellen' in mijn hoofd als ik ze hoor. Hetzelfde geldt voor geuren, ze zijn een rechtstreekse toegang tot ons opgeslagen herinneringen en geheugen. Het is jammer, dat deze aanwezige energie die emoties en gevoelens kan raken zo weinig wordt gebruikt of vaak genoeg 'te afgemeten' langs de lat van de wetenschap en reguliere geneeskunde wordt ingezet. Het is gratis beschikbaar.

Ik ken de heart variability, verschillende manieren van ademhaling en luister graag naar ontspannende muziek. Ik ken de helende werking van zingen, dat wat het van je vraagt om lucht maar ook energie goed te doseren. Ik ken de helende werking van het laten zingen van je vingers door het spelen op de vleugel. Sinds kort heb ik ontdekt, dat ik voorkeuren heb voor bepaalde muziek met bepaalde muziekinstrumenten die - als je ernaar luistert - je ademhaling laat resoneren op het ritme en de klanken van de muziek. Je kunt in golven erin mee bewegen of op de maatwisseling mee ademhalen. Zo ontdekte ik een stuk filmmuziek dat exact geschikt was om de box ademhaling op te doen (inademen - pauze - uitademen - pauze) waardoor ik niet zat te wachten op de irritante ping, die je eigenlijk ook weer laat schrikken. Klik maar eens op de muziek hier bovenaan de tekst en doe de oefening. Heerlijk om naar te luisteren en tegelijkertijd je ademhalingsoefening te doen. 

Al met al heerlijk om dit artikel te lezen dat zoveel aandacht legt op het lichaam dat met de frequenties van muziek zo enorm veel kan!

Het artikel: https://www.connectingfields.nl/2020/10/15/neurobiologie-van-gevoelens-van-veiligheid-samenhang-met-adem-muziek-en-hartritme-hrv-2/

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.