De koeien van stal!

Gepubliceerd op 12 juli 2021 om 17:17

In december heb ik in de Volkskrant gereageerd dat het gaat om ons gedrag toen iedereen over Mark Rutte en Hugo de Jonge heen viel op de persconferentie van 8 december. Daar is weinig aan veranderd. Weer een schot voor open doel met het artikel uit de Volkskrant van 12 juli: "Het kabinet had beter kunnen en moeten weten, dit zijn de zes inschattingsfouten van Rutte en De Jonge"... het verdient geen schoonheidsprijs, niet werkende apps, te vroege groene vinkjes, dansen met Jansen en songs uit je geboortejaar om een feestje te maken van je vaccinatie als jongere.... het laat onverlet dat we zelf denkende wezens zijn die wel wat eigen leiderschap mogen tonen.

Het kabinet had het natuurlijk weer beter moeten weten. Wat een vreselijke fouten hebben ze weer gemaakt! De Tweede Kamer zal het wel niet nalaten om daar komende woensdag weer gigantisch over heen te gaan vallen; Elke fractie zal 18 keer lang zijn eigen ei willen leggen. De kans dat het weer een lange zit gaat worden met aan het einde een ‘mea culpa’ is zeer groot! Het zal me niet verbazen als het actieve geheugen van de Tweede Kamer het laat afweten, dat zij onderdeel uitmaken van de besluitvorming over alles wat met de coronamaatregelen te maken heeft. Niet alleen in woord, maar ook in wet.

 

Wat een afleiding van waar het om zou moeten gaan! Het valt me steeds meer tegen hoe we in staat zijn om eigen leiderschap te laten zien! Om verantwoordelijkheid te nemen in ons eigen denken en doen! De genoemde inschattingsfouten in de Volkskrant van 12 juli verdienen opnieuw geen schoonheidsprijs, maar hoeveel verantwoordelijkheid nemen we nu eigenlijk zelf? We zijn ons van geen kwaad bewust dat een vaccin inwerktijd nodig heeft, hadden we daar rekening mee moeten houden? Nee... natuurlijk niet, we moeten een heel jaar lang missen van het uitgaan inhalen. Dat is toch de meest normale zaak van de wereld?

 

Waar we last van hebben is een schadelijke combinatie van een hoge mate van individualisme, een lage mate van machtsafstand en een erg dwangmatige noodzaak om wensen te moeten kunnen verwezenlijken. Alles moet maakbaar zijn, gericht op het ikke en met een instelling van ‘verwende luxe’ om maar een zo leuk mogelijk leven te kunnen leiden.

Dat verkopen we allemaal onder dramatische discussies over zaken die failliet gaan, kinderen die niet voluit het uitgaansleven in kunnen gaan en al die sociale problemen die onze samenleving de afgelopen jaren heeft vergaard gebukt onder bezuinigingen. En laten we vooral de economische gevolgen niet vergeten. We maken rampscenario’s die een jaar later al weer mee lijken te vallen met betere groeicijfers dan verwacht.

 

Ondertussen kunnen onze hoge mate van zorgzaamheid en kwaliteit van leven waar we als tweede in Europa sterk op scoren als cultuurkenmerken niet tegenop, net zo min als onze planmatige, onzekerheidsmijdende en toekomstgerichte oriëntatie. Nee, de gevoelde noodzaak voor dat zo leuk mogelijke leven voor ieder individu duwt alles aan de kant. Zo sterk gevoeld blijkbaar, dat nu opeens het kabinet het OMT niet meer volgt, maar we met songs uit het geboortejaar en ‘dansen met Jansen’ ook het vaccineren tot een pretje moeten maken. Het moet leuk blijven toch? Smakelozer kan het bijna niet.

 

In het voorjaar dacht ik aan de filmpjes die je kunt vinden op internet over koeien die na een lange winter de stal uit mogen en de meest vreemde capriolen uithalen als ze het groene gras in de wei zien. Ik hield mijn hart vast voor de eerste versoepelingen; zouden we zo’n zelfde kuddegedrag laten zien? We zijn toch beschaafde mensen? Mensen die zich laten vaccineren voor die ander die beschermd moet worden? Mensen die netjes hun mondkapje hebben gedragen en anderhalve meter afstand hebben gehouden?

 

Niks daarvan! Zijn de snelle antigeentesten niet waterdicht? Zijn de QR-codes te lang geldig? Is er een inwerktijd van de vaccinaties? Als we kunnen sjoemelen met uitgaansbewijzen, dan doen we dat. En wat maakt het uit dat we weten dat een vaccin nog een tijd nodig heeft om te gaan werken? Ik heb m’n groene vinkje toch? We zijn sneller weer terug bij af, ondanks dat een jaar lang het gebruiken van mondkapjes en het houden van 1,5 meter tot een 'nieuw normaal’ had kunnen uitgroeien. Het groene gras is te sappig en aanlokkelijk, daar hebben we wel wat bokkesprongen voor over.

 

Laat ik het dan maar niet hebben over vakanties naar het buitenland waar we netjes afwachten of de reisadviezen van rood naar oranje, groen en geel kleuren. Nee hoor, we moeten toch echt naar dat buitenland om een vakantiegevoel te hebben en natuurlijk zonder die vervelende code rood die quarantaine noodzakelijk maakt. Vervelend zeg! 

 

We zijn verwend en met het mogen verlaten van de stal is de geest uit de fles. Of onze premier en minister van VWS die nog terug in de fles krijgen? Mocht dat lukken, dan adviseer ik een fles met een beugelsluiting, die kan dicht zonder te ontploffen onder de opgebouwde druk. Mocht er dan weer meer kunnen, dan kunnen we hem altijd nog vullen met bier om het volgende feestje te vieren.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.