Lekker en bewust eten!

Wat eten we vandaag?

In de loop der jaren heb ik ontdekt, dat mijn lichaam niet alles lekker vind wat ik in mijn mond stop. Na lang zoeken heb ik ondertussen wel zo'n beetje mijn eigen handleiding gevonden wat ik goed kan verdragen en wat mijn lichaam minder aangenaam vind.

Die weg liep langs verschillende voedingswijzen, via ooit de Montignac methode naar de Hormoonfactor van Ralph Moorman, Oersterk van Richard de Leth, Brigitte Zink van Lekker Voedzaam, natuurgeneeswijzen, het Moerman Dieet, Bijnieruitputting dieet, Zuur-base voeding, dr. No eiwitrijke voeding, Koolhydraatarm en Ketogene voedingswijze naar Fodmap, Antidiabetes en uiteindelijk ook glutenvrij. Niet alles zit op dezelfde lijn, je komt ook tegenstellingen tegen.

Waar het uiteindelijk om gaat, is uitkomen op het voedingspatroon dat bij jou past. Ondertussen weet ik dat ik beter geen zuivel kan eten, geen varkensvlees, zeer gevoelig ben voor smaakversterkers (de ergste is E621), Fodmap gevoelig en ook intolerant voor gluten, met name tarwe en -helaas- eieren.

Niet getreurd, nog genoeg lekkere dingen te eten! Een aantal van mijn recepten deel ik op deze plek en ik vermeld erbij waarom het recept zo is samengesteld!

Geroosterde tomatensoep

Ik ben een echte fan van soepen, het liefst zelfgemaakt! Deze geroosterde tomatensoep is super gemakkelijk te maken en heerlijk qua pure smaken. Hij is Fodmap-vrij als je de knoflook en ui weglaat en vervangt door bijvoorbeeld bosui (groene gedeelte) en knoflookolie gebruikt. Ook heb ik de rietsuiker een keer vervangen door kokosbloesemsuiker. Door de vervangingen is de knoflook minder nadrukkelijk aanwezig en de suikersmaak iets minder, maar het doet niks af aan de soepsmaak zelf!

Lees meer »

Rendang

Helaas kan ik niet tegen smaakversterkers, naast de gevoeligheid voor knoflook en uien. Dat betekent dat ik niet graag een Chinees of Indonesisch restaurant in stap als ik niet zeker weet dat er in ieder geval geen smaakversterkers gebruikt worden! Ik vond een recept voor Rendang en heb het zelf aangepast qua foodmapgevoeligheid zonder ook smaakversterkers te gebruiken. Wat milder van smaak, maar een lekker alternatief!

Lees meer »

Mexicaanse bonensoep met tortillachips

Opletten met FODMAPS: Let op met de maïs, courgette, avacado en bonen. Maïs (15 gram), courgette (70 gram) en avacado (40 gram) wordt geadviseerd beperkte gebruiken ivm hun FODMAPs. Bonen zijn eigenlijk 'verboden'. In dit gerecht stapel je een aantal FODMAPS. Dus even opletten of je dit goed kunt verdragen als je gevoelig bent voor FODMAPS.

Lees meer »