Het belang van de premierskandidaat

Gepubliceerd op 20 november 2023 om 13:13

We stormen af op 22 november, verkiezingsdag! Het is nog maar 5 maanden geleden, dat Mark Rutte aangaf niet terug te keren na de verkiezingen als lijsttrekker. Op dat moment kwam er ruimte voor anderen. Wat je ook van Mark Rutte vindt, je kunt niet ontkennen dat de naam 'staatsman' bij hem hoort! Het ogenschijnlijke gemak waarmee hij zich presenteert in het buitenland en als een van de langstzittenden vele regeringsleiders kent, het maakt Nederland een grotere speler dan je bij ons postzegellandje zou verwachten. De vraag is dan ook wie hem gaat opvolgen?

Afgelopen weken rollebolden lijsttrekkers over elkaar heen wie er minister-president wil worden. De gretigheid van Frans Timmermans, de show rondom Mona Keijzer, het ‘Ik ben er klaar voor’ van Dilan Yeşilgöz en de welles-nietes quiz van Pieter Omtzigt. De rol van de minister-president is nogal veranderd in de loop der jaren. De primes-interpares is meer een soort van vooruitgeschoven president geworden, als we geen koningshuis zouden hebben. Dat is ook hoe hij in het buitenland wordt ontvangen. Dat is ook hoe wij hem in ons eigen land steeds meer zijn gaan benaderen, als de persoon die overal voor verantwoordelijk is, ondanks de ministeriële verantwoordelijkheid van al zijn ministers. De nieuwe minister-president kan onze rol in de Europese Unie en de internationale gemeenschap versterken of afzwakken. Als klein kikkerlandje hebben we bijzonder veel potentieel en ondernemerszin, maar het moet dan ook nog maar waargemaakt worden door actie!

Tussen de debatten en praatprogramma’s door viel mij Vandaag Inside op. Vandaag Inside ontving meerdere politieke leiders waaronder Geert Wilders op dinsdag 14 november. De dag erna was het debat van SBS6. Uit de peiling van het kijkerspanel kwam Geert Wilders overduidelijk als winnaar naar voren. In 2012 stapte de PVV als gedoogpartner op. Mark Rutte liet het niet na om op gezette momenten in debatten Geert Wilders te wijzen op het niet nemen van verantwoordelijkheid. Voor wie debatten volgde, Geert Wilders is vooral van de oneliners waarbij de voor hem niet nuttige informatie weglaat en voor met mensen met een concentratieboog van 2 minuten. Zo vulde de minister-president het verhaal van Wilders regelmatig aan, door er context aan te geven en er zo nuancering in aan te brengen.

Des te inhoudelijker de debatten en meer ruimte voor toelichting, des te groter de kans, dat we ons een beeld kunnen vormen van waar de partij en hun leider voor staan en hoeveel kennis ze echt hebben van de problemen die aangepakt moeten worden. Maar hoe zit het met hun vermogens voor het premierschap? Een treffende uitspraak van René van der Grijp op woensdagavond 14 november in de uitzending van Vandaag Inside over Geert Wilders: "Kijk, wat hij niet doet… We hebben hier Timmermans gehad, Caroline en Dilan. Die zoeken contact met jou. Dus als zij praten, zoeken zij contact. Hij niet.”

Moet onze nieuwe premier niet vooral een verbindende factor zijn in de coalitie in een land dat het moet hebben van compromissen sluiten? In een wereld waar stabiliteit ver te zoeken is en je op eieren moet kunnen lopen zoekend naar oplossingen?  Hoe schatten we dan onze premierskandidaten in en in hoeverre is dat belangrijk voor onze stem op hun partij? Hoe kijk je dan naar een premierskandidaat als Mona Keijzer? Vond zij haar eigen mening niet belangrijker dan het met 'een mond spreken' als deelnemer aan het kabinet? In hoeverre zijn de premierskandidaten in staat het hogere belang diendender te laten zijn dan hun eigen persoon?

Om een verkiezingsprogrammapartij onderdeel te kunnen laten worden van een coalitieakkoord voor heel Nederland is vertrouwen in de leider van de partij ook van groot belang. Daarom is het ook belangrijk te weten wie er premierskandidaat is en zelfs onder welke voorwaarden! Waar Omtzigt het heeft over een kabinet van vakministers is het duale stelsel te herkennen waarin besturen los kan komen te staan van de partijpolitiek. Welke partijleider straalt openheid uit, doet realistische beloften die hij kan nakomen? Wiens gedrag is congruent aan wat hij of zij zegt en wie in staat is om 'andersdenkenden' te accepteren? De mate waarin iemand dat kan geeft hoop op vertrouwen en biedt veiligheid. Let daarop als je stemt woensdag!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.