Mirs magische wereld

Marco Polo - Loorena McKennitt... luister terwijl je leest

"Ben je een heks?" vroeg L. Met lichte gene antwoordde ik: "Tja... ik kan af en toe wel een bitch zijn." Hij begon te lachen en zei: "Dat is niet wat ik bedoel.. Ik bedoel: ben je 'echt' een heks?" Een heks? Met heks zijn bedoelde hij mijn helder weten en helder zien, iets wat ik toen automatisch gebruikte zonder me er bewust van te zijn.

Ik schrok er wel van, dat woord 'heks' maar vond het ook wel grappig om alles wat vanuit mijn 'andere bewustzijn' gebeurde 'heks' te noemen. Het maakte me nieuwsgierig naar vrouwelijke kracht en magie. 

Ergens heb ik mijn hele leven al een onzichtbaar lijntje met Schotland, een groot gevoel van herkenning toen ik daar was. Alle bellen rinkelen bij Mary Queen of Scotts en haar geschiedenis. Er is ook nog een plaatje in mijn hoofd van Schotland van rond de 16e eeuw dat me bekend voorkomt. 

Het kon dan ook geen toeval zijn dat ik deze vraag gesteld kreeg in maart 2021 die me hielp mijn weg terug te vinden naar mijn 'heks zijn' en het erkennen en accepteren van mijn heldere gaven. Terug naar het Licht, terug naar de magie!  

Ik wist al langer wel iets over heksenopleidingen, de 13 manen, kruiden en zo, maar was er niet echt mee bezig. Ik zocht op internet naar hekserij en kwam terecht bij die ene vrouw die twintig jaar geleden het boek 'Heks' schreef, Susan Smit. Ik las daarna nog een tweetal andere boeken van haar waaronder 'De Heks van Limbricht'. Susan Smit raakt mij 'tussen de regels' door. Voor mij heeft Susan Smit magie in haar woorden. Lezende over hekserij ging er een wereld voor mij open. Niet alleen over de heksenvervolgingen, maar vooral ook over de positie en de kracht van de vrouw. Vooral de angst voor de kracht van de vrouw en de overheersende masculiniteit gedurende eeuwen. De rol van de kerk. Het belang van het ritme van de natuur. 

In december 2021 zag ik bij de NPO een aflevering van over Maria Magdalena in de vierdelige serie 'De vrouwen van Jezus van Nazareth', eigenlijk per toeval. Kefah Allush gaat de sporen na van haar reis door Zuid Frankrijk en het maakte me nieuwsgierig naar deze bijzondere vrouw van wie alleen maar 'overleveringen' bekend zijn. Op mijn bucketlist staat het maken van een reis naar deze bijzondere plaatsen om misschien wel de mystiek te vinden die op haar bijzondere plekken is achter gebleven. Ook het uitpluizen van de achtergronden van 'De Da Vinci Code' en de vervolgfilms staan nog op het lijstje. De rol van de Katharen waar vrouw en man gelijkwaardig aan elkaar waren. Het bezoeken van grotere bibliotheken om meer te lezen over de natuurreligies, magie, mystiekscholen en de rol van de vrouw. Net zoals het ooit nog maken van een reis door Zuidwest-Engeland in de voetsporen van Koning Arthur en het reizen door het mystieke deel van Ierland. Op zoek naar de magie en de mystieke sferen, de bijzonderheid van de Keltische cultuur... vanuit behoefte aan verwondering en vanuit nieuwsgierigheid.

Toch begint al die magie bij en in jezelf. Mijn ontdekkingstocht naar binnen is net zo magisch, al zal ik mij niet zo snel 'heks' noemen. Ik vind het woord 'heks' vervuild door de heksenvervolgingen en de ontkrachting van oude wijsheden en de kracht van de vrouw, de nare sprookjes. Ik weet dat er verwoede pogingen worden gedaan om al die tot heks veroordeelde vrouwen (en mannen) weer in het licht te zetten. Ik was aanwezig bij het toneelspel 'De Heks van Almen', waar ik met kippenvel gevoeld heb hoe zuivering plaatsvond tijdens de voorstelling die naast toneelspel een dieper werkende systematische opstelling was.

Op 3 juni 2023 was er op verschillende plekken in Nederland een kranslegging ter herdenking van alle veroordeelde heksen. Ik vond het een magisch moment toen ik dat bijwoonde in Roermond. De plek waar de kranslegging plaatsvond was omringd door hoge bomen. Op het moment, dat de namen werden voorgelezen stak er een wind op die weer ging liggen tot de laatste naam was genoemd. Via de stichting nationaal heksenmonument wordt er financiering gezocht en een locatie om een nationaal heksenmonument te plaatsen. Ik zou reuze trots zijn als dat lukt in Roermond. De gemeente maakt zich er in ieder geval hard voor. In het kader van 'karma' denk ik dat het hard nodig is om die zuivering en verlichting te brengen. Maar ik ervaar ook dat de machten en krachten die aan het werk zijn geweest nog steeds een grote schaduw over het woord werpen. Tegelijkertijd wordt er smalend gelachen over al die vrouwen die zich heksen noemen. 

Ik vraag me dan ook af of het woord zelf dan ook nog ooit in staat zal zijn een connectie te krijgen met het Licht dat het verdient. Ik voel niet de behoefte om naar buiten te treden als heks omdat de 'brandstapelangst' -zoals Susan Smit het noemt- ook in mij voelbaar is. Bovendien worden heksen ook geassocieerd met de vierde dimensie en die is niet bepaald licht te noemen. Ik heb ook niet de behoefte om ermee te koop te lopen, het is een onderdeel van je levenswijze, niet een verkleedshow in 'bijzonder zijn'. 

Hoe 'noem' ik mij dan? Een priesteres van de godin? Erg hoogdravend ervaar ik dat... godin klinkt als iets verhevens... Als we naast de godin een god zetten, dan komt het alweer een stuk dichter in de buurt van de gelijkwaardigheid van man en vrouw in de oude wijsheden. Bovendien sluit het aan bij de universele wet van de dynamische balans waarin mannelijke kracht en vrouwelijke kracht met elkaar in balans blijven ontwikkelen. Ik heb kennisgemaakt met de wondere wereld van de natuurgeneeskunde en zou me ook energetisch therapeut kunnen noemen, maar dat is me eigenlijk weer veel te aards...

Nee hoor, ik ben gewoon 'Mir' en ik leef vanuit mijn eigen kern met de normen en waarden die bij mij passen. Ik omring me graag met fijnstoffelijke energie, ik ben gevoelig voor sfeer en ik gebruik graag de kracht van edelstenen, essentiële oliën, symbolen, kruiden en planten. Ik werk met hulpmiddelen als een pendel, een Ankh en kosmische schijf, maar mijn grootste kracht zit in het helder weten, zien, horen en voelen zelf. Ik ken daarin de kracht van gedachten, focus en intentie. Ik weet hoe energie en licht kunnen verlichten, ondersteunen en verzachten. Inmiddels weet ik dat deze vaardigheden net zo bij me horen als kunnen lopen, zitten, schrijven, lezen... Het voelt als magie als ik inzet. Ik neem je graag mee in mijn magische wereld. Er staan nu een tweetal blogs, maar het is de bedoeling om deze binnenkort uit te breiden met meer verhalen. Laat je alvast verrassen door 'informatie uit de universele bibliotheek'. 

#lodewijkdekker @lodewijkdekker

Mijn blogs Mirs magische wereld

Informatie uit de universele bibliotheek

Helder zien, weten, horen en voelen zijn voor velen nog onverklaarbaar, magisch, mystiek of gewoon onzin. Dat komt omdat we geleerd hebben alleen ons cognitieve brein te vertrouwen en de rest hebben uitgesloten. Is dat terecht? Is die 'andere informatie' dan echt zo onverklaarbaar of komt dat doordat we ons perspectief zo vernauwd hebben, dan we het niet meer kunnen 'zien', 'weten', 'horen' en 'voelen'? 

Lees meer »