Loreena McKennitt - All Souls Night - luister terwijl je leest...

Je Lijf als Huis voor je Ziel!

In de tijd dat we hier op deze wereldbol rondlopen wonen we in ons lijf, ons aardevoertuig. Althans, dat is de bedoeling. Het is maar de vraag of we wel vaak genoeg 'thuis zijn'. Vaak alleen in ons hoofd en weinig in de rest van ons lijf. We besteden veel uit als het gaat om het begrijpen van de signalen van ons lijf en hoe het te onderhouden en vooral als we klachten hebben; aan allerlei experts, zowel regulier als alternatief. We hopen dat zij herkennen wat ons lijf ons te vertellen heeft. Signalen die we wellicht eerder wel gevoeld zouden kunnen hebben, als we er op ons hadden afgestemd.

Want... ons lichaam is zo gek nog niet... het vertelt ons hoe we ons echt voelen, hoe dicht we bij onszelf blijven. Hoe vaak is er niet dat stemmetje, dat we wel ergens horen, maar dat te zacht is om echt te verstaan wat het zegt? We laten het namelijk graag overschreeuwen door onze mind.

Hoeveel spreekwoorden en gezegden gaan er niet over de taal van ons lichaam? 'Iets op je lever hebben' of 'je gal spuwen' hebben te maken met boosheid. Met iets in je maag zitten refereert aan iets moeilijk verteerbaar vinden. Als we iets moeilijk vinden om uit te spreken, dan hebben we een brok in onze keel. Gewoon even logisch nadenken over een kleine klacht doen we niet meer vanzelfsprekend. En het lichaam heeft zo ontzettend veel te vertellen!

Als we ons binnenste schoon houden, ernaar luistern en ernaar handelen, dan is er veel meer ruimte voor onze ziel om zijn missie te kunnen uitvoeren, om heel te zijn. Het lichaam geeft je de signalen waar je aandacht aan mag geven om dat voor elkaar te krijgen. Daarvoor is aanwezigheid in je lijf nodig, bewustzijn en compassie! Mijn leerschool lees je in de diverse blogs.

De cocktail van onthechting en hoogbegaafdheid

Ik las het artikel van Sonja de Graaf 'Maar het blijven toch je ouders!' op internet (zie link onderaan de tekst) en realiseerde mij hoeveel er inmiddels bewust is en hoe ik op weg ben om uit oude conditioneringen te stappen om gewoon mezelf te kunnen zijn. De impact van je omgeving op je ontwikkeling is enorm groot. De hulpverlenersindustrie om je daarmee te helpen ook! Toch werkt het pas echt als je eraan toe bent en lichaam, geest en ziel oftewel brein, hart en lijf bereid zijn naar elkaar te luisteren. Dan pas dringen al die woorden door tot in je lijf. Afgelopen jaar was er zo'n point of no return.

Lees meer »

Voortekenen?

Is het mogelijk dat je in je dromen gewaarschuwd wordt iets niet te doen? Dat er voortekenen voorbijkomen die je door anderen worden verteld? Ik had een slecht voorgevoel bij eigenlijk alles in het Academisch Ziekenhuis waar ik onderzocht werd als voorbereiding op behandeling.

Lees meer »

Mijn beenmergmannetjes

Een van mijn meest bijzondere verhalen over lichaam en geest is het verhaal van mijn 'beenmergmannetjes'. Het is zo'n verhaal dat ik niet gemakkelijk vertel omdat het nogal vreemd kan overkomen; Wie gelooft er nou dat je een plaatje kunt maken van iets wat in je lijf gebeurt en dat je daar dan ook nog mee kunt communiceren dat resultaat heeft? De feitenmens, criticaster, systeemdenker en fantasieloze zal het verhaal niet kunnen aannemen. De ratio komt er namelijk nauwelijks aan te pas en toch ben ik ook een sterke denker.

Lees meer »

'Mind' your body

Hoelang kun je negeren wat je lijf je aan signalen geeft? Met een grote mentale weerbaarheid en het laten overschreeuwen van je ratio kun je jaren door zonder in de gaten te hebben dat je roofbouw pleegt op je lijf en steeds verder afraakt van je eigen authentieke ik. Mijn reden om niet te luisteren was dat ik toch gewoon mee moest kunnen doen wat iedereen kon? Dat ik ondertussen zelf mijn ergste criticus was had ik niet in de gaten; Alles moet kunnen, niet aanstellen, het lijf slepen we gewoon mee.

Lees meer »