Community-sense: ouderparticipatie!

Gepubliceerd op 29 augustus 2018 om 08:56

De eerste week van het nieuwe schooljaar zit erop! Met 260 leerlingen! Agora is nu verdeeld over twee communities op twee verdiepingen – voorlopig– om door te kunnen ontwikkelen voor zowel de challenge-aanpak van de jongerejaars als ook voor een heldere focus op de examenjaren. De experts zijn met name beschikbaar voor de laatste groep. Tot nu toe tart Agora de snelle groei elk jaar opnieuw! Waar ik telkens denk dat de grens bereikt is om de Agora-filosofie te kunnen behouden, gaat Agora gewoon door en gaat mee met de flow! Ik ben benieuwd hoe het dit jaar gaat verlopen, en niet alleen voor coaches en leerlingen maar ook voor ons als ouders. Weet u het nog? De oproep voor ouderparticipatie voor de zomervakantie? 

Er zijn genoeg geluiden van ouders die graag meer willen betekenen en actief willen participeren. Maar hoe? Vaak wordt de inspiratiesessie dan genoemd waarin je als ouder eigenlijk alles wat je zou willen delen kunt doen op de manier die jij zelf kiest. Maar toch blijkt het lastig!? Vinden de kinderen jouw passie of hobby interessant? En hoe ga je dat aanpakken? Bij wie moet je zijn als je wil sparren? Bij wie moet je je melden? Zijn er andere ouders die met je mee zouden kunnen doen? Zijn er voorbeelden van sessies?

Om die vragen met elkaar te kunnen beantwoorden zullen we ons als ouders beter moeten leren kennen. Dat wordt lastiger omdat met de groei van het aantal leerlingen ook het aantal ouders en verzorgers verdubbelt. Waar de eerste jaren de ouders elkaar op een natuurlijke manier leerden kennen in een kleinere groep is dat moeilijker organisch te organiseren met een grote community van leerlingen zonder klassen, niveaus en klassenavonden. Het leek ons een uitdaging dat eens op een Agoriaanse manier aan te pakken; Organiseer een community-avond met, voor en door ouders! Natuurlijk met hulp van onze kinderen! We starten de kennismaking op 12 september voor community 1 waarin de nieuwe ouders zitten. Met de ervaringen van deze community-avond organiseren we er een voor community 2.

Een netwerk van meer dan 500 ouders.... in de commerciële wereld lik je daar je vingers bij af. Zoveel mensen met kennis en ervaring door hun werk, hobby, passie, levenservaring. Enig idee hoe rijk wij als Agora zijn met dit enorme netwerk? Dus hoog tijd dat we dat toegankelijker en doorzichtiger met elkaar gaan maken. Door elkaar persoonlijk te ontmoeten en onze vormen van participatie vast te leggen in een digitaal systeem, gericht op netwerken voor kinderen.

Je kind is de toegang tot dat netwerk. Het is als kind gemakkelijker om aan een van je medeleerlingen te vragen of je vader of moeder iets voor je kan betekenen, dan dat je toch die vreemde meneer of mevrouw moet bellen of mailen. Dus… je wordt als ouder nu ook zichtbaar met je naam en dat wat je te bieden hebt in de coachgroepen in de vorm van een 'ouderpaspoort'. Een mooie ouderchallenge om je kind te bevragen wat je hoe inzichtelijk kunt maken dat jouw paspoort!

Zullen we toch ook niet gebruik maken van het reguliere onderwijssysteem? De coachgroep van je eigen kind als basis voor je oudercontacten? Laten we eens kennismaken met elkaar in deze samenstelling op 12 september, op de eerste community-avond van community 1. Een soort van ‘klassenavond’ van alle coachgroepen van community 1 waarin we het dan niet over de kinderen, maar over de ouders hebben, op z’n Agoriaans.

Graag praten we dan ook verder over de inspiratiesessies en meer ideeën die bij jullie leven om te kunnen participeren. Hoe en wat, dat merk je wel op de community-avond van 12 september. Ik hoop van harte dat er veel ouders komen! Startend met een hapje en een drankje om 17 uur kun je rechtstreeks van je werk naar Agora komen en deelnemen in de community! Dus wees welkom, word geïnspireerd en participeer!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.