Mirs blogs, podcast en brieven

No mans valley - Into the blue - luister terwijl je leest... deze band kent maar liefst twee Agoracoaches!!

Ik begon in 2017 als startende Agora-ouder, nieuwsgierig en enthousiast en werd uiteindelijk 'de bloggende ouder' van Agora Roermond. Ik was met regelmaat te vinden op school, mocht mijn vragen stellen aan coaches, directie en bestuur. Mijn insteek was om nieuwsgierig te mogen zijn... de wederdienst was erover te schrijven, op de website van school en actief zijn in het opzetten van ouderparticipatie. Ik ontdekte hoe vaak mijn vragen ook de vragen van vele anderen waren en hoe (h)erkennend het werkt als je dat gaat delen! Mijn schrijven leidde uiteindelijk tot een eigen website en het betrokken zijn bij diverse Agorascholen.

Inmiddels zijn er lezers door heel Nederland en in diverse andere landen waar er Agorascholen zijn. Mijn lezers hebben dezelfde vragen, dezelfde nieuwsgierigheid naar Agora-onderwijs. Van ouders, coaches, schoolleiders,  besturen tot en met onderwijsinnovators. Door de jaren heen zie ik mijn eigen van 'ontscholend' Agora-ouder tot 'ervaren' Agora-ouder met een perspectiefbril van organisatie-adviseur, verbinder en 'lichtjesontsteker voor bewustwording'. Ieder loopt zijn eigen weg en heeft zijn eigen bril. Lees dus ook vooral dat wat je aanspreekt, waar je nieuwsgierig naar bent. Enkele leestips:  

Let op: deze website is in bewerking en daardoor zijn een aantal blogs en artikelen tijdelijk niet beschikbaar. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen en of ik je daarbij kan helpen, bijvoorbeeld over ouderparticipatie, organisatie-ontwikkeling of de gouden driehoek, mail me dan via info@mirswereld.nl

Anderwijs... een podcast met Jente over Agora onderwijs

Een tijd geleden werd ik benaderd door @Jente van der Woude die via Anderwijs podcasts maakt over onderwijsvernieuwing. Ik leerde een enthousiaste energieke vrouw kennen waarmee ik vanaf het begin uuuuuren kon doorpraten. Veel van onze beelden kwamen zo duidelijk overeen. We spraken af dat ik in een podcast mijn beleving en ervaring met Agora onderwijs zou delen. Je kunt de podcast vinden via de bijgaande link:  

Lees meer »

Beleving van Agora onderwijs

'Regie over eigen ontwikkeling' is iets wat bij mij past! Ik wil autonoom zijn, vrij kunnen bepalen wat ik belangrijk vind en waar ik mijn tijd en energie in steek. Het vinden van Agora was niet alleen zeer betekenisvol voor mijn kinderen, maar zeker ook voor mijzelf! Afgelopen jaren heb ik veel tijd en energie gestoken in het schrijven over Agora. Ik kon niet anders dan eraan toegeven om te schrijven als zich weer iets in mijn binnenste roerde.

Lees meer »

Wil je écht full time leerkracht worden, Mark Rutte?

Afgelopen weekend was Mark Rutte te gast bij Spuigasten Den Haag FM. Tijdens dit interview gaf hij aan, dat hij na zijn politieke carrière full time leerkracht wil worden. "In het leven moet je dingen doen waar je 's avonds niet van denkt: was het nuttig? In de politiek is er nog wel eens een dag dat je 's avonds denkt: was dit nou allemaal nuttig? Maar een leraar hoeft zich die vraag nooit te stellen." 

Lees meer »

Toe nou nieuwe onderwijsministers!

Ik had een erg goed gevoel toen Robbert Dijkgraaf de nieuwe minister voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werd en Dennis Wiersma minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Niet dat dat gevoel verdwenen is, maar ik had erg hoge verwachtingen en de wens dat zij vooral met vernieuwingen aan zouden komen. Het liefst zo schokkend mogelijk! Gewoon een dikke grote kei in het water gooien en dan de rimpels zijn werk laten doen.

Lees meer »

Podcast Agora Amsterdam - Xplore

Op donderdag 10 maart mag ik digitaal aanschuiven bij de speciale avond van Xplore Amsterdam voor ouders als ervaringsdeskundige Agora-moeder. De avond is georganiseerd door NOVA (Netwerk Ouders Verzorgers) en wordt ondersteund door de Ouderraad. Het gesprek werd geleid door Saskia van NOVA en begeleid door Sanne (NOVA) en Hugo (Ouderraad) in de chat. Het gesprek is opgenomen en als podcast te beluisteren. Het duurt zo'n 80 minuten en is in vier delen geknipt.

Lees meer »

Eens een Agora-kind, altijd een Agora-kind?

Een groot vraagteken na Agora was het vervolgonderwijs... Mijn dochter zit nu een aantal maanden op een HBO-opleiding die niet Agoriaans is en dat is boeiend, zowel voor haar als voor mij! Wat tref je aan als je Agora verlaat en naar niet Agoriaans vervolgonderwijs gaat? Valt je kind dan 'terug' en voelt het zich doodongelukkig in opnieuw regulier onderwijs? Vraag je jezelf als ouder dan af; waarom heb ik haar dit in vredesnaam aangedaan? Of... gebeurt er iets anders? 

Lees meer »

"Het begint altijd met de factor blij..." Tim Slot aan het woord

Een van de eerste coaches die ik leerde kennen bij Agora was Tim Slot, vanaf 2014 betrokken bij de uitwerking van de Agoravisie in de praktijk. Vanaf januari 2021 begeleidt Tim -onder de vlag van de Vereniging Agora Onderwijs[i]- thuiszittende leerlingen op basis van de Agoravisie. Ik laat hem als bloggende ouder niet vertrekken zonder hem uitgebreid te bevragen hoe hij naar het Agora-onderwijs kijkt na al die jaren en welke eigen-wijsheden hij met ons kan delen? In deze langere blog in interviewvorm: Tim Slot aan het woord!

Lees meer »

Je moet sterk in je schoenen staan...

Ik ontving een mail in mijn mailbox van Agora, dat Sjef Drummen afscheid nam van Agora! Ik bedacht me dat ik als ‘bloggende ouder’ nog nooit echt met hem in gesprek ben gegaan over Agora. Dus ‘allez’, dat werd dan tijd! Met alle vragen die ik mijzelf regelmatig stel over Agora leek het mij een prima gelegenheid om ze nu aan Sjef te stellen.

Lees meer »

De tante van Alice in Agoraland

Deze blog is een samenwerking met Agoraleerlinge Marieke. De cursief gedrukte woorden nemen je mee in de wondere wereld van Agora, want... Agora is geen Wonderland zoals in het sprookje, maar een echte wereld waar je je eigen ontwikkeling mee vormgeeft gedurende ‘schooltijd’. Wil je weten hoe Alice voor Agoraland heeft gekozen? Lees de blog ‘alice-in-agoraland van Agoraleerlinge Marieke.

Lees meer »