Mirs blogs, podcast en brieven

No mans valley - Into the blue - luister terwijl je leest... deze band kent maar liefst twee Agoracoaches!!

Ik begon in 2017 als startende Agora-ouder, nieuwsgierig en enthousiast en werd uiteindelijk 'de bloggende ouder' van Agora Roermond. Ik was met regelmaat te vinden op school, mocht mijn vragen stellen aan coaches, directie en bestuur. Mijn insteek was om nieuwsgierig te mogen zijn... de wederdienst was erover te schrijven, op de website van school en actief zijn in het opzetten van ouderparticipatie. Ik ontdekte hoe vaak mijn vragen ook de vragen van vele anderen waren en hoe (h)erkennend het werkt als je dat gaat delen! Mijn schrijven leidde uiteindelijk tot een eigen website en het betrokken zijn bij diverse Agorascholen.

Inmiddels zijn er lezers door heel Nederland en in diverse andere landen waar er Agorascholen zijn. Mijn lezers hebben dezelfde vragen, dezelfde nieuwsgierigheid naar Agora-onderwijs. Van ouders, coaches, schoolleiders,  besturen tot en met onderwijsinnovators. Door de jaren heen zie ik mijn eigen ontwikkeling van 'ontscholend' Agora-ouder tot 'ervaren' Agora-ouder met een perspectiefbril van organisatiekundige, verbinder en 'lichtjesontsteker voor bewustwording'.

De blogs zijn bedoeld om geïnspireerd te raken, geprikkeld te worden en kritisch te zijn. Enkele leestips:  

De hamstermolen

Ik behoor op dit moment tot de groep gestresste ouders. Gestressed omdat hun kind in de examenperiode zit voor dat benodigde papiertje, het diploma.

Lees meer »

Geachte heren Wiersma en Dijkgraaf.....

Na het versturen van een herinnering ontving ik in eerste instantie, dat mijn aanvraag nog in behandeling was, maar helaas... op 23 maart 2023 kwam een afwijzing... helaas weer een gemiste kans voor onze beide ministers om kennis te maken met het Agora-onderwijs!

Lees meer »

Anderwijs... een podcast met Jente over Agora onderwijs

Een tijd geleden werd ik benaderd door @Jente van der Woude die via Anderwijs podcasts maakt over onderwijsvernieuwing. Ik leerde een enthousiaste energieke vrouw kennen waarmee ik vanaf het begin uuuuuren kon doorpraten. Veel van onze beelden kwamen zo duidelijk overeen. We spraken af dat ik in een podcast mijn beleving en ervaring met Agora onderwijs zou delen. Je kunt de podcast vinden via de bijgaande link:  

Lees meer »

Beleving van Agora onderwijs

'Regie over eigen ontwikkeling' is iets wat bij mij past! Ik wil autonoom zijn, vrij kunnen bepalen wat ik belangrijk vind en waar ik mijn tijd en energie in steek. Het vinden van Agora was niet alleen zeer betekenisvol voor mijn kinderen, maar zeker ook voor mijzelf! Afgelopen jaren heb ik veel tijd en energie gestoken in het schrijven over Agora. Ik kon niet anders dan eraan toegeven om te schrijven als zich weer iets in mijn binnenste roerde.

Lees meer »

Wil je écht full time leerkracht worden, Mark Rutte?

Afgelopen weekend was Mark Rutte te gast bij Spuigasten Den Haag FM. Tijdens dit interview gaf hij aan, dat hij na zijn politieke carrière full time leerkracht wil worden. "In het leven moet je dingen doen waar je 's avonds niet van denkt: was het nuttig? In de politiek is er nog wel eens een dag dat je 's avonds denkt: was dit nou allemaal nuttig? Maar een leraar hoeft zich die vraag nooit te stellen." 

Lees meer »

Het (h)erkennen van de ouderrol

BEWARE! Ik besef dat ik met onderstaande blog een knuppel in het hoenderhok gooi en ditmaal richting de ouders... Dat doe ik niet voor niks! Nog meer dan het reguliere onderwijs is Agora afhankelijk van de authenticiteit van hun coaches en het Agoriaans zijn van de ouders eenvoudigweg omdat het niet leunt op systemen, regels, uitzonderingen en labels waar het zich achter kan verbergen.

Lees meer »

De rol van de coach in de gouden driehoek?

Met de gouden driehoek bedoelen we binnen het Agora-onderwijs de relatie tussen de leerling, de coach en de ouder. Het is ‘goud’ als deze optimaal werkt, maar wat is daarvoor nodig en van wie? En ziet die driehoek er dan altijd hetzelfde uit?

Lees meer »

Toe nou nieuwe onderwijsministers!

Ik had een erg goed gevoel toen Robbert Dijkgraaf de nieuwe minister voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werd en Dennis Wiersma minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Niet dat dat gevoel verdwenen is, maar ik had erg hoge verwachtingen en de wens dat zij vooral met vernieuwingen aan zouden komen. Het liefst zo schokkend mogelijk! Gewoon een dikke grote kei in het water gooien en dan de rimpels zijn werk laten doen.

Lees meer »

Elk (Agora)kind is hoogbegaafd nog maar eens opnieuw!

Op LinkedIn gaan vele gesprekken over Hoogbegaafdheid; Vaak gaat het om te weinig aandacht voor maatwerk en de gevoelde noodzaak om speciaal onderwijs voor hoogbegaafde kinderen te organiseren, zodat zij zich niet meer 'uitgezonderd' voelen. Bovendien ontmoeten ze daar dan meer gelijkgestemden is de veronderstelling.

Lees meer »

Agora als lichtbaken voor onze samenleving

Zo’n zes jaren en 32 blogs, artikelen en interviews verder lijkt het me zinnig de balans op te maken waar ik nu sta als het gaat om Agora-onderwijs. Wat waren mijn vragen en drijfveren? Wat was mijn focus? En is mijn visie en kijk op Agora-onderwijs veranderd gedurende de jaren?

Lees meer »