Podcast Agora Amsterdam - Xplore

Gepubliceerd op 20 maart 2022 om 20:35

Op donderdag 10 maart mocht ik digitaal aanschuiven bij de speciale NOVA-avond van Xplore Amsterdam als ervaringsdeskundige Agora-moeder om vragen te beantwoorden van ouders uit Amsterdam en mijn ervaringen te delen van de afgelopen jaren. NOVA is de afkorting van Netwerk Ouders Verzorgers Agora en bestaat uit een aantal ouders met als missie om Xplore-ouders de gelegenheid te geven met elkaar uit te wisselen over het Agora-ouder zijn: de uitdagingen van het loslaten, ontscholen, vertrouwen hebben en samen verwonderen en inspireren over wat er gebeurt met de kinderen op deze vorm van onderwijs. Van tevoren hebben de ouders hun vragen ingestuurd. Het gesprek werd geleid door Saskia van NOVA en begeleid door Sanne (NOVA) en Hugo (Ouderraad) in de chat. Het gesprek is opgenomen en als podcast te beluisteren. Het duurt zo'n 80 minuten en is in vier delen geknipt. Ben je nieuwsgierig? Zie de vragen die aan de orde zijn gekomen en luister de podcast voor de antwoorden!

Brugjarenthema's

Overgang naar bovenbouw en het klaar maken voor het examen en hoe dat gaat:

 • Hoe hebben jouw kinderen de overgang ervaren, van leuke challenges naar 'gewoon' leren voor het examen? Is het makkelijker of juist moeilijker om na drie Agora brugjaren 'gewoon' te gaan blokken voor vakken? 
 • Heb jij gemerkt dat er een wezenlijk verschil zit tussen onder- en bovenbouw. Was er toen ineens meer of andere begeleiding nodig?
 • Veel ouders zitten met de vraag: hoe krijgen ze de leerstof binnen voor het examen? Hoe heeft een jouw dochter het examen ervaren en weet je ook de ervaringen van andere kinderen?
 • Heb jij de ervaring dat er voldoende tijd om op examenniveau te komen (ze hebben toch een paar jaar 'gemist')
 • Hoe ga je om of hoe gaat Agora om met kernvakken waarin kinderen niet intrinsiek voor gemotiveerd zijn?

Na Agora

 • Waaraan kun je Agora kinderen herkennen als ze Agora hebben verlaten? 
 • Hoe sluiten ze aan op vervolgonderwijs? En welke verschillen worden ervaren tov leeftijdsgenoten met een 'traditionele' achtergrond?
 • Hoe zouden de alumni het onderwijs in Nederland willen inrichten? 

Agora volgens Miriam/ouderparticipatie

 • Wat zou jij graag anders zien in de Agora leermethode?
 • Kun je iets zeggen over waarom ouderparticipatie zo belangrijk is voor het agora-onderwijs?
 • Heb jij zelf veel gehad aan de oudernetwerken rondom de school? 

Xplore ouderavond deel 1

Xplore ouderavond deel 2

Xplore ouderavond deel 3

Xplore ouderavond deel 4 

Deze podcast is tevens vermeld op de website van Xplore Agora Amsterdam: https://www.xplore.nl/interview-met-agora-ouder-en-blogger-miriam-creusen/


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.