Wie begrijpt het nog?

Gepubliceerd op 3 september 2021 om 22:01

Huh? Snap ik het nou niet of.... ? Ik heb het lang kunnen volgen, voel me nog net zo verantwoordelijk voor m’n eigen gedrag als voorheen maar kan dit echt niet meer  begrijpen. Het enige wat het oproept is de tegendraadsheid om een vereniging te starten onder de 75 leden voor niet gevaccineerden met eigen horeca gelegenheid, buitenterras, filmzaal en muziekcafé. Alleen toegang met bewijs van ‘niet-gevaccineerd’.

Het nationale nieuws rondom het coronabeleid, de maatregelen en de consequenties voor de diverse sectoren, de logica lijkt zoek! Een nieuwsbericht over kritiek op de drukte rondom het circuit van Zandvoort stond letterlijk naast het nieuwsbericht dat het kabinet denkt aan een verplicht coronatoegangsbewijs in horeca, op het terras en in de bioscoop. Een groot evenement met op elkaar gedrongen mensenmassa in 'alle vrijheid' en belemmeringen voor de rest, hoe is dat te rijmen?

 

Belangrijke argumenten voor maatregelen waren en zijn nog steeds de R-waarde, het aantal besmettingen, het aantal ziekenhuisopnames, het aantal corona-doden, en de mogelijkheid tot het zoveel mogelijk laten doorgaan van de reguliere zorg. Sturingsmechanismen in de diverse sectoren en in scholen en thuiswerken zijn voornamelijk het houden van afstand, het wel of niet dragen van een mondkapje, het beperken van bewegingen, en het vermijden van grote mensenmassa’s. Tot zover logisch toch?

 

Je mag voor de tweede keer als burger met deze factoren aan de slag door je mening te geven in een landelijk onderzoek naar het standpunt van Nederlanders over mogelijke nieuwe coronamaatregelen. Dat mag een week lang, tot volgende week woensdag. Elke keer mag je een keuze maken uit twee pakketten met maatregelen. Het kan beleidsmakers helpen bij het nemen van beslissingen en het inschatten van draagvlak voor nieuwe maatregelen als dat nodig is. We gaan samen voor corona en de mogelijkheid hier de overpeinzingen van het kabinet te volgen is een mooie uitdaging toch?

 

De vragenlijsten gaan over de situatie in de herfst en verder. Bij de keuze scenario's staan eigenlijk vele beperkingen in het onderwijs en de horeca, maar volledig open laten van winkels komt net zo gemakkelijk voor. Waarom winkels open en horeca dicht? Het beeld dat zich bij mij opdringt zijn te volle winkelstraten gedurende de maand december amper negen maanden geleden en in de kou staande kleumende horeca-exploitanten die buiten hun producten aanboden om toch maar iets te kunnen slijten aan hun klanten. Hoe zit dat qua gedachtegang als het gaat om beweging en mensenmassa’s? Is die situatie nu nog hetzelfde? Hebben we niks geleerd de afgelopen maanden? Waarom wordt het onderwijs in de scenario's nog veel beperkt? Het ging toch om het beheersbaar houden van de zorg en beschermen van de kwetsbaren? Waarom zie ik de hoge vaccinatiegraad van kwetsbaren en volwassenen en de positieve impact daarvan op de zorg niet terug? Speelt bij het onderwijs mogelijk druk voor vaccinatie een rol? 

 

En dan terug naar de nieuwsberichten: hoe krijg je er begrip voor dat Zandvoort een opeenhoping van mensen is als je denkt aan een coronatoegangsbewijs voor horeca, terras en bioscoop? Waarom laten we gevaccineerden met het groene vinkje samen komen in grotere groepen met kwetsbaren en ongevaccineerden zonder ook aan hen een negatieve PCR-test te vragen? Waarom gaat dit evenement door en andere niet? En hoe kunnen we in hemelsnaam zo'n groot evenement door laten gaan als we het hebben over groepsgrootte en bewegingen terwijl we nadenken over het opleggen van beperkingen voor horeca, terras en bioscoop waar we het over veel kleinere en veel beheersbare groepen mensen hebben? 

 

Wat je dan ook nog bijna zou vergeten is dat het ondertussen lijkt mee te vallen met de economie, dat de situatie in de ziekenhuizen redelijk stabiel is, de situatie in de gezondheidszorg houdbaar en het aantal besmettingen veel minder waarde heeft dan een jaar geleden gezien de -toch hoge- vaccinatiegraad. De horrorscenario's van het RIVM vanaf de tweede golf hebben tot nu toe weinig realiteitswaarde (gelukkig!). Steeds meer regulering via toegangsbewijzen indirect leidt tot een gevoel van vaccinatieplicht en werkt tweedeling in de hand. Niet gek dat we het niet meer begrijpen, gevaarlijk voor draagvlak en funest voor het nemen van eigen verantwoordelijkheid!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.