Het gebruiken van kritieke vragen kan het draagvlak vergroten

Gepubliceerd op 26 februari 2021 om 20:51

Bron: De Volkskrant 26 februari - Politie handhaaft de avondklok op het Museumplein in Amsterdam.Beeld ANP

 

 

 

Er is niks mis mee om kritische geluiden te gebruiken in de informatievoorziening die je gebruikt richting burgers. Sterker nog, het kan tot meer draagvlak leiden als je bereid bent om tegengeluiden in te zetten voor onderbouwing van je eigen beleid. Alle modellen zijn immers een representatie van de werkelijkheid en wiens werkelijkheid eigenlijk?

Vandaag de uitspraak in hoger beroep op de afschaffing van de avondklok. En wat blijkt? Het is ook geen technische overwinning, zoals ik vorige week schreef in de Volkskrant. De maatregel van de avondklok is rechtmatig ingevoerd! Alle aangedragen informatie en gestelde vragen door Viruswaarheid zijn daarmee in een klap van tafel. Wat ik daaraan zo jammer vind, is dat er door Viruswaarheid wel vragen gesteld worden over bijvoorbeeld de grafieken van het RIVM en de daaraan verbonden conclusies. Het zou interessant zijn daar mee aandacht aan te besteden. 

Een goede bespreking zou kunnen bijdragen aan een grotere transparantie rondom de gepresenteerde cijfers, gebruikte testen, vaccinaties en ga zo maar door. Zo gauw je modellen gebruikt weet je dat je werkt met een representatie van de werkelijkheid en wiens werkelijkheid eigenlijk? Tot nu toe is het surfen op het internet om je vragen beantwoord te krijgen en de vraag is welk waarheidsgehalte welk verhaal heeft? Zowel de overheidsinformatie als ook het 'alternatieve' circuit produceren informatie die niet met elkaar te vergelijken is. De angst dat er meer weerstand ontstaat door meer transparantie over de onderliggende methodieken lijkt me onterecht. Als de transparantie gericht is om een heldere context hoe je de informatie mag interpreteren kan het toch alleen maar leiden tot meer begrip en daardoor tot meer draagvlak?. Daarvoor moet je wel waken niet op elkaar stoel te gaan zitten; je gebruikt elkaars invalshoeken om tot een rijker en breder beeld te komen voor sterkere, gedragen besluitvorming.

Voordat je zover kunt komen is het nodig om met dezelfde woorden te spreken en elkaar als gelijken te benaderen. Zolang partijen zich niet gehoord voelen door de overheid blijft alleen oppositie voeren tegen de overheid, demonstreren en je gelijk halen langs de rechter om als gelijke behandeld te worden een mogelijkheid. Zolang partijen zich niet kunnen opstellen vanuit een collectieve verantwoordelijkheid voor 17 miljoen Nederlanders is het de vraag of je als overheid deze partijen als gelijken kunt benaderen vanwege een te enge visie. Dat geldt niet alleen voor Viruswaarheid maar voor alle individuele sectoren die zich een voor een melden bij het demissionaire kabinet, Tweede Kamerleden of via de rechter. Allemaal roepen we om het hardst voor ons eigen belang. En aangezien we allemaal uniek zijn en even belangrijk belanden we in een fuik waarin niemand meer het totale plaatje ziet. Productiever, positiever en effectiever wordt het daarmee niet. Zo draaien we kringetjes om elkaar heen, met veel verloren energie maar vooral ook een verlies aan prima ideeën, kritische vragen en de mogelijkheid voor een breder draagvlak! 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.