Louis Armstrong - What a wonderfull world - luister terwijl je leest...

Mir's kijk op de wereld

Vanaf het moment dat je opstaat totdat je weer in bed stapt gebeuren er dingen om je heen. Je gaat naar je werk, naar school of werkt thuis, je gaat boodschappen doen, je spreekt af met vrienden en familie. Elke 'ontmoeting' buiten jou brengt je in verbinding met de wereld om je heen. Je hoort en leest nieuws, je ontmoet mensen in goed of slecht humeur, er gebeuren dingen die je kunt voorzien of niet. Elke confrontatie met dat buiten jou levert je voeding op voor je (innerlijk) leven. Het spiegelt je; het past bij je of niet, het maakt je blij, boos of het doet je niks. Het vraagt actie van je of niet. Het biedt je in ieder geval elke keer de mogelijkheid er iets van te vinden!

Ik vind blijkbaar toch wel wat van wat er om mij heen gebeurt. Het schrijven biedt mij een manier om uiting te geven aan wat er in mij speelt door de ontmoeting buiten. En soms vind ik het belangrijk dat te delen.  

Nieuwsgierig? Lees de blogs hieronder! Wil je reageren of meepraten? Dat kan! Je kunt onder de blogs je reactie achterlaten of mij mailen via: info@mirswereld.nl

Een gunstig uitkijkpunt - Sir Lawrence Alma Tadema 1895

Heling door erkenning!

Afgelopen week was er sinds 14 jaren een bezoek van een Nederlands regeringsleider aan Suriname. Volgend jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. Tijdens dit bezoek werd er door premier Mark Rutte gesproken over erkenning van het slavernijverleden om tot heling te komen. De weg waarlangs is die van begrijpen en invoelen. Mooie woorden, moeten die dan ook gevolgd worden door daden?

Lees meer »

Femininiteit als de normering voor meer balans in onze samenleving

Met de onthullingen bij The Voice haastten bedrijven en organisaties zich hun protocollen te checken en medewerkers aan te sporen meldingen te doen. Vanwege bekendheid krijgen deze meldingen veel aandacht. Ga er maar van uit, dat dit het topje van de ijsberg is en er op vele plaatsen mensen ‘wakker’ worden. Onze samenleving is ingericht volgens masculiene waarden die toch een context scheppen voor ‘dierlijk’ gedrag, ook al noemen we ons beschaafd.

Lees meer »

De sluier over de wereld opent zich

Vreemd.... normaal gesproken voel ik de opgejaagdheid van een nieuwe persconferentie al zo'n twee dagen van tevoren. Of ik me er nou in verdiep, mee bezig ben of niet. Nu hangt er zo'n wolk van onverschilligheid, gelatenheid zelfs. Alsof het er niet meer toe doet wat er straks verteld gaat worden. Hebben we een plafond bereikt? Een turning point? Het voelt in elk geval beter dan begin november toen het leek alsof er iets op exploderen stond. Herkenbaar? Of is het iets van mij persoonlijk?

Lees meer »

De coronapas als uitnodiging voor een volgende lock-down

Ik had lang de verwachting -of liever gezegd hoop- dat we in Nederland niet zover zouden gaan dat er een coronapas ingevoerd zou worden. De coronapas maakt het mogelijk om mogelijk besmette gevaccineerden (niet getest) met hun groene vinkje samen te laten komen met negatief geteste ongevaccineerden. Dat is vragen om moeilijkheden!

Lees meer »

Wie begrijpt het nog?

Huh? Snap ik het nou niet of.... ? Ik heb het lang kunnen volgen, voel me nog net zo verantwoordelijk voor m’n eigen gedrag als voorheen maar kan dit echt niet meer  begrijpen. Het enige wat het oproept is de tegendraadsheid om een vereniging te starten onder de 75 leden voor niet gevaccineerden met eigen horeca gelegenheid, buitenterras, filmzaal en muziekcafé. Alleen toegang met bewijs van ‘niet-gevaccineerd’.

Lees meer »

De koeien van stal!

In december heb ik in de Volkskrant gereageerd dat het gaat om ons gedrag toen iedereen over Mark Rutte en Hugo de Jonge heen viel op de persconferentie van 8 december. Daar is weinig aan veranderd. Weer een schot voor open doel met het artikel uit de Volkskrant van 12 juli: "Het kabinet had beter kunnen en moeten weten, dit zijn de zes inschattingsfouten van Rutte en De Jonge"... het verdient geen schoonheidsprijs, niet werkende apps, te vroege groene vinkjes, dansen met Jansen en songs uit je geboortejaar om een feestje te maken van je vaccinatie als jongere.... het laat onverlet dat we zelf denkende wezens zijn die wel wat eigen leiderschap mogen tonen.

Lees meer »

We geven de verkeerde dingen aandacht!

Vrijheid van meningsuiting, openheid en informatievoorziening, gaan we er niet veel te ver in? Alles moet maar gezegd en gedeeld kunnen worden, maar we schieten er weinig mee op! Alle pogingen om saamhorigheid en het licht aan het einde van de tunnel te kunnen zien worden teniet gedaan door het overspoeld worden door negatieve berichtgeving. Waarom keren we dat niet om? Met z’n allen?

Lees meer »

Aftreden is alleen maar afleiding van het eigenlijke probleem

Vanaf de laatste weken van 2020 wordt er binnen het kabinet gesproken over het rapport over de kinderopvangtoeslag. Volgens Sheila Sitalsing -in de Volkskrantkrant van 23 december - was het antwoord eenvoudig en overzichtelijk; voor alle systemen die op persoonlijke drama’s zijn uitgelopen is er één eindverantwoordelijke en die zit in het Torentje. Op vrijdag de 15e valt het derde kabinet Rutte door de affaire. Hoe je het ook went of keert, het vallen van het kabinet zal niets zal bijdragen aan het verbeteren van wetgeving, systemen, informatievoorziening en evaluerend en lerend vermogen, dat onder deze topstructuur zit in de ambtelijke organisatie. En is dit nu typisch iets dat alleen gebeurt bij de overheid?

Lees meer »

All the goods things in 2020

Het jaar 2020 heeft mij veel opgeleverd! Na jaren het gevoel te hebben gehad in een rollercoaster te zijn beland en geleefd te worden met veel vallen en opstaan stond 2019 in het teken van afremmen en stil gaan staan. Het jaar 2020 gaf de ruimte tot reflectie en ontwikkeling.

Lees meer »

Je mening uiten: vrijheid of polarisatiemiddel?

Wat is nou vrijheid van meningsuiting en mag je dan zomaar iemand kwetsen onder die noemer? Was het niet zo, dat een 'leugentje' om bestwil er altijd al was om iemand niet te kwetsen met de waarheid? Doe je jezelf tekort als je niet laat weten dat je het ergens niet mee eens bent? Is vrijheid van meningsuiting het hoogste goed, of is er ook nog zoiets als respect, vrijheid om te zijn wie je bent, zonder dat een ander daar iets hardop van mag vinden.

Lees meer »

Zorgen doe je vanuit je passie, niet vanuit je beurs!

Eerst werd er geapplaudiseerd, er worden bloemen bezorgd, praatprogramma's gevuld met 'helden'... en toen werd de roep steeds luider dat waardering vooral moet ontstaan door een structurele loonsverhoging. Want dat is toch de manier waarop je laat zien dat je iemand waardeert? Los van de vraag of de lonen in balans zijn met het werk, kunnen we ook nog wat anders verzinnen dan materialisme om respect en waardering te laten zien? Onderzoeken tonen aan, dat salaris niet het meest voor de hand liggend instrument is om mensen gemotiveerd te maken en te houden!

Lees meer »

Hard op de inhoud, mild in de persoonlijke relatie

“IK KEN U ALS HARD OP DE INHOUD EN MILD IN PERSOONLIJKE RELATIES!” Zo typeerde Mark Rutte Tweede Kamerlid Esther Ouwehand tijdens het plenair debat over het overtreden van de coronamaatregelen door minister Grapperhaus tijdens zijn huwelijk. Niemand wilde het er over hebben en toch kon het niet onbesproken blijven.

Lees meer »

Rekening met elkaar houden is normaal!

Het woord 'normaal' heeft sinds de coronacrisis een andere lading gekregen. We struikelen erover, wat normaal is en wat niet. Als je gewend bent gezond en wel elke dag dat te doen wat je gewend bent, dan is alles wat je door de basisregels tegenhoudt blijkbaar niet normaal .

Lees meer »

Overreageren

OVERREAGEREN..... Onze kwetsbare ouderen. In maart en april was iedereen druk bezig met kaarten, bloemen, taarten en ik weet niet wat allemaal meer voor de ouderen die van de ene dag op de andere dag geen bezoek meer mochten ontvangen. Als we nu eens zonder of met corona aandacht besteden aan ouderen, familie, kwetsbaren. Niet omdat het moet, maar omdat het mag en kan. Zover als je zelf kunt reiken, zoveel als je kunt geven. Ik vraag me af hoeveel aandacht er nu nog is?  

Lees meer »

Wat wil je manifesteren?

OMT en Crisisoverleg gestopt... kunnen we ons weer focussen op het volgende probleem: economie, racisme, prinsjesdag.... Des te meer we het hebben over recessie, tekorten, achteruitgang, aantallen werklozen, faillissementen, tweede golf, racisme... des te groter de kans dat het gebeurt! In marketingtermen noemen we het self-fulfilling prophecies, vanuit de kwantumtheorie 'de energie volgt waar de aandacht naartoe gaat'. In beide gevallen hetzelfde fenomeen; dat wat we denken dat gaat gebeuren heeft een grote kans gerealiseerd te worden.

Lees meer »