Wanneer gaan we dezelfde taal spreken?

Gepubliceerd op 26 februari 2021 om 20:51

Bron: De Volkskrant 26 februari - Politie handhaaft de avondklok op het Museumplein in Amsterdam.Beeld ANP

Vandaag de uitspraak in hoger beroep op de afschaffing van de avondklok. En wat blijkt? Het is ook geen technische overwinning, zoals ik vorige week schreef in de Volkskrant. De maatregel van de avondklok is rechtmatig ingevoerd! Dat geeft toch echt te denken over de uitspraak van de voorzieningen-rechter op dinsdag 16 februari. Zonder dat ik een degelijke juridische achtergrond heb leek mij de uitspraak van de voorzieningen rechter erg ver gaan in de interpretatie van de omschrijving van 'buitengewone omstandigheden' maar vooral ook in de uitspraak dat de ingestelde avondklok als disproportioneel werd gezien. 

Vooral ook omdat de maatregel democratisch besloten was en uitgebreid besproken in de Tweede Kamer. Dat proces zou dan toch op z'n minst meegenomen moeten worden voordat een rechter een uitspraak doet. De onmiddelijke intrekking sloeg echt alles! Hoe kan de uitspraak op basis van wetgeving zover reikend zijn dat zij de politieke beslissing - democratisch genomen - overruled? 

Viruswaarheid ziet de uitspraak als teleurstellend en onverwachts. Natuurlijk zien en horen de medestanders van Viruswaarheid - net zoals Viruswaarheid zelf - hierin het einde van onze rechtsorde. Dat soort geluiden horen we al langer van meer extreme partijen die hun ongelijk onder ogen moesten zien. Viruswaarheid gaat verder met strijden.

Wat ik zo jammer vind is dat er door Viruswaarheid vragen gesteld werden over bijvoorbeeld de grafieken van het RIVM en de meting van besmettingen die je overal hoort rondzingen en waarvan een goede bespreking zou kunnen bijdragen aan een grotere transparantie rondom de gepresenteerde cijfers, gebruikte testen, vaccinaties en ga zo maar door. Zo gauw je modellen gebruikt weet je dat je werkt met een representatie van de werkelijkheid en niet de werkelijkheid. Als je test dan weet je dat je aannames maakt. En als je vaccineert, dan hoor je uitgebreid geïnformeerd te worden over dat wat er in het vaccin te vinden is en hoe het werkt. Elke burger van Nederland heeft het recht op volledige, transparante informatie als invulling van autonomie. 

Tot nu toe is het surfen op het internet om je vragen beantwoord te krijgen. Zowel de overheidsinformatie als ook het 'alternatieve' circuit produceren informatie die niet met elkaar te vergelijken is. De angst dat er meer weerstand ontstaat door meer transparantie over de onderliggende methodieken lijkt me onterecht. Als de transparantie gericht is om een heldere context hoe je de informatie mag interpreteren kan het toch alleen maar leiden tot meer begrip, tot een betere plaatsing van je eigen rol als burger en daarmee tot meer individuele verantwoordelijkheid die collectief tot meer draagvlak leidt. Daarvoor moet je wel waken niet op elkaar stoel te gaan zitten; je gebruikt elkaars invalshoeken om tot een rijker en breder beeld te komen voor sterkere, gedragen besluitvorming.

Voordat je zover kunt komen is het nodig om met dezelfde woorden te spreken en elkaar als gelijken te benaderen. Zolang partijen zich niet gehoord voelen door de overheid blijft het lijken op oppositie voeren tegen de overheid, demonstreren en je gelijk halen langs de rechter om als gelijke behandeld te worden. Zolang partijen zich niet kunnen opstellen vanuit een collectieve verantwoordelijkheid voor 17 miljoen Nederlanders is het de vraag of je als overheid deze partijen als gelijken kunt benaderen vanwege een te enge visie. Dat geldt niet alleen voor Viruswaarheid maar voor alle individuele sectoren die zich een voor een melden bij het demissionaire kabinet, Tweede Kamerleden of via de rechter. Allemaal roepen we om het hardst voor ons eigen belang. En aangezien we allemaal uniek zijn en even belangrijk belanden we in een fuik waarin niemand meer het totale plaatje ziet. Het draagvlak voor het beleid daalt, toch blijven we de maatregelen volgen. Maar productiever, positiever en effectiever wordt het daarmee niet. Zo draaien we kringetjes om elkaar heen, met veel verloren energie maar vooral ook een verlies aan prima ideeën, kritische vragen en de mogelijkheid voor een breder draagvlak! 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.